Nieuwjaarswandeling 7-1-2023

09 januari 2023

Nieuwjaarswandeling:

Op 7 januari van het nieuwe jaar 2023 was de Voorjaarswandeling van Tennisclub Maasniel op de Linnerheide en/of Leropperveld.

Direct na 14:00 uur melden zich al de eerste wandelaars op de P=plaats van de Linnerheide aan de Berken Allee tussen Lerop en St. Odiliënberg. Het vinden van deze parkeerplaats is voor sommigen al een hele uitdaging, maar om 14:30 uur begint, nadat iedereen elkaar een voorspoedig Nieuwjaar heeft toegewenst, de uitgezette wandeling door Noud en Henk.

De route gaat door een gebied waar velen al wel eens doorheen gefietst zijn, maar eigenlijk minder tot niets weten over de Cultuur Historische waarde van dit gebied en met name over het verrassende mooie glooiende landschap gevormd door de ligging van de Roer, vele duizenden jaren geleden. De uitleg hierover door Henk is voor velen compleet nieuw en maakt het begrijpen van dat mooie bijzondere landschap duidelijk.

Na een wandeling door het open gebied met glooiende akkers gaat de wandeling verder door spannende bospaadjes en brede boslanen van het aangeplante bosperceel op de Linnerheide. Dat bos wordt door een werkgroep van vrijwilligers van het Limburgs Landschap beheerd en op een aantal plaatsen worden grotere open plekken gecreëerd voor de herontdekte kleine ijsvogelvlinder (Limentisis camilla) zo vertelt Noud op een gecreëerde open plek. Hier staan ook de op 1 meter hoge afgezaagde boomstammen, een proef van de boswerkgroep, om de exoot de Amerikaanse eik uit te roeien, zodat de inheemse boomsoorten zoals de eik, wilde kers, kastanje en beuk, een betere kans krijgen.

Na een wandeling van ruim anderhalf uur is iedereen weer verrast hoe op zo’n korte vanaf de thuishaven zulke mooie en bijzondere plekken te vinden zijn waar zoveel over te vertellen is en waar het prachtig wandelen is.

Terug aangekomen op de tennisclub worden we in de kantine, na een korte nieuwjaargroet van de voorzitter van de club, getrakteerd op een Nieuwjaarborrel en een kop erwtensoep. Het nieuwe sportjaar voor Tennisclub Maasniel is hierbij begonnen.