Verslag voorjaarswandeling "op zoek naar de bron Maasnielderbeek"

27 april 2022

Afgelopen maandag gingen 30 wandelaars van Tennisclub Maasniel op zoek naar de bron van de Maasnielderbeek. De georganiseerde wandeling begon bij Bessenplantage Blankwater en na 5 minuten lopen kwam voor velen al de eerste verrassing. Iedereen kent de autosloperij die daar ligt, maar niemand kende het achterliggende terrein vanwaar je prachtig een wandeling over de Boesheide kunt maken en waar het uitzicht punt voor de Maasnielderbeek ligt.

Na gezamenlijk vastgesteld te hebben hoe de loop van de Maasnielderbeek is ging de wandeling naar het kwelgebied van de beek, kort bij de steilrand bij de Duitse grens. Daar werd door gids Henk ten Vaarwerk uitleg gegeven over het ontstaan van dit gebied in relatie met de Peelrandbreuk en de  rivier de Maas.

Aan de hand van een detail uit de Tranchot kaart uit begin 1800 werd duidelijk hoe de Maas in het verre verleden ten oosten van de stad en om de huidige Donderberg liep en dat die ligging ook nu nog duidelijk zichtbaar is. (b.v. de hoger gelegen Bredeweg c/q laag gelegen Gebroeklaan)

Nu werd ook duidelijk hoe dat zit met die vijvers rondom de Donderberg, de ligging van de kastelen Hillenraedt en Suyderwijck en de oude boeren hoeves in de buurt.

Na even genoten te hebben van de mooie ligging van de kwel locatie ging de wandeling verder langs de Duitse grens richting het nieuw ontwikkelde natuurgebied Blankwater, vanwaar uit op het einde, vlak voor de koffie, door Yvette van de Plantage Blankwater uitleg werd gegeven over de bessenplantage en haar teelt.

Iedereen vond het weer een VERRASSENDE wandeling, waar hij of zij weer veel van opgestoken had.